ASİLYUM YOL MÜLAKATI BAŞVURUSU
Yunanistan’a iltica etme hakkınız var. Zulüm veya tehlikeye karşı uluslararası korumaya ihtiyacı olan herkes Yunanistan’a sığınma talebinde bulunabilir. İster Yunanistan’da kalmayı, ister Aile Birleşimi yoluyla başka bir ülkeye taşınmayı planlıyor olun, Yunan İltica Servisi’ne kayıt olmalısınız.
Yunan yasalarına göre, kara veya deniz sınırından Yunanistan’a geçtiğinizde, mümkün olan en kısa sürede uluslararası korumaya başvurma isteğinizi belirtmelisiniz. Yunanistan sınırlarında uluslararası koruma başvurusunda bulunabileceğiniz Kabul ve Kimlik Belirleme Merkezleri (Evros, Lesvos, Chios, Sisam, Leros ve Kos) bulunmaktadır. Kayıt randevuları, yukarıda belirtilen yerlerden hangisine bağlı olarak, kural olarak, varışınızdan sonraki birkaç gün içinde verilir.
Kendilerini anakarada bulan ve sığınma başvurularını sınırlardaki (Evros, Midilli, Sakız, Sisam, Leros ve İstanköy’deki Fylakio) Kabul ve Kimlik Merkezlerine kaydetmemiş yeni gelen kişiler, başvurularını kaydetmek için randevu alabilirler. Yunanistan anakarasında bir başvuru formu aracılığıyla uluslararası koruma Göç ve İltica Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Giriş yapmak, kişisel bilgilerinizle başvuruyu göndermek ve kayıt için randevu almak için bir e-posta adresi gereklidir. Diavata’daki (Selanik’e yakın) veya Malakasa’daki (Atina’ya yakın “Gerakini” kampı) Kabul ve Kimlik Merkezine kayıt olmayı seçebilirsiniz. Başvurunuzu gönderdikten sonra, randevunuzun onayını içeren bir dosyanın e-posta adresinize gönderilebilmesi için “kanıtı indir” düğmesine tıkladığınızdan emin olun.
Kayıt randevusu için başvuruyu tamamlarken ayrıca kayıt yerine vardığınızda “kayıt tamamlanana kadar en fazla 25 gün” tesiste kalmanız gerektiği konusunda bilgilendirileceksiniz. Sığınma görüşmesi Malakasa veya Diavata’daki İlk Kabul kamplarında kalmanız gerekeceği süre içinde de gerçekleşebileceğinden, randevunuzdan önce yasal aktörlerle iletişime geçmeniz ve sığınma prosedürü hakkında yasal bilgi sahibi olmanız yararlı olabilir. Göç ve İltica Bakanlığı’na göre, kayıt için randevunuzu en fazla 2 kez yeniden planlama hakkınız vardır. Randevunuza gelemeyeceğinizi kanıtlayan ilgili belgeleri (örneğin tıbbi veya diğer belgeler) her zaman saklamayı unutmayın ve bunları mümkün olan en kısa sürede Yunan makamlarıyla paylaşın.
İltica prosedürünü başlatmadıysanız ve Yunanistan’da başka bir yasal belgeniz yoksa ve polis sizi sokaklarda kontrol ediyorsa, sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınabilirsin. Bu prosedür sırasında, Yunanistan’a iltica başvurusunda bulunma hakkınız vardır. İltica başvurusunda bulunmadan önce polis sizi serbest bırakırsa, size Yunanistan’ı gönüllü olarak terk etmeniz için son tarih veren bir polis notu alacaksınız. Ayrıca, polis notu nereye hareket etmenize izin verildiğini gösterebilir.
Sığınma başvurunuzun kaydını takiben, Yunanistan makamları tarafından, vaka numaranız, geçerlilik süreniz, benzersiz numaranız (UID) ile akıllı kart şeklindeki Uluslararası Koruma Başvuru Sahibinin Kartını alabileceğiniz tarih size bildirilecektir. ve sağlık sigortanız için ihtiyacınız olan PAAYPA numarası. Ayrıca, Vergi Kimlik Numarasının (AFM) verilmesi konusunda sizi bilgilendireceklerdir. Yunanistan’daysanız ve yakın aile üyeniz başka bir Avrupa ülkesinde yasal olarak yaşıyorsa, onlara katılabileceğinizi unutmayın.
YAŞ DEĞERLENDİRMESİ
Sığınma başvurunuzun kaydı sırasında veya anakarada veya bir adada İltica Servisi nezdindeki görüşmeniz sırasında, İltica Servisinin bir çalışanı sizin 18 yaşından küçük olduğunuzdan şüphe ederse, bir yaş değerlendirme prosedürü başlatmak zorundadır.
Yaş belirleme prosedürü, yaş belirlemenin ne kadar zor olduğuna bağlı olarak, bir pratisyen hekim veya çocuk doktoru, bir psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanı tarafından yapılan bir tıbbi muayeneyi ve röntgenlerle yapılan bir muayeneyi içerir. İşlemin her aşamasında, izlenecek işlem ve sonuçları hakkında anladığınız bir dilde bilgilendirilme hakkınız bulunmaktadır. Sonuçlar sonunda size bildirilmelidir. Yaş değerlendirmesinin sonuçlarına katılmıyorsanız, itiraz etmek için 15 gününüz var. Bu durumda, bir avukata danışmak daha iyidir.
Görüşmeniz, yaş değerlendirmeniz tamamlanmadan önce gerçekleşirse, görüşmenizin başında Yunan İltica Servisi vaka görevlisinin yaşınızı değerlendirdiğini belirttiğinizden emin olun. Duruma bağlı olarak, görüşmeniz devam edecek veya daha sonraki bir aşamaya ertelenecektir.
Kaynak: https://greece.refugee.info/en-us/articles/4984594750615